Aom durian tryffelilastut

Aasialainen hedelmä, jota yli miljardi ihmistä rakastaa ja jolla on äärettömät ravintoarvot

nautinto

I durian Monthongit ovat suuria hedelmiä, painavat keskimäärin 3–5 kiloa, ja niillä on yleensä soikea tai lieriömäinen, kapeneva muoto, joissa on joskus epäsäännöllisiä kuoppia, jotka luovat sydämen kaltaisen ulkonäön. Hedelmän pintaa peittävät tiheät, terävät kolmionmuotoiset piikit, ja väri vaihtelee vaaleanvihreästä vaaleanruskeaan kullanruskeaan. Piikkaisen pinnan alla on valkoinen, sienimäinen sisäosa, jossa on useita kammioita, jotka sulkevat sisäänsä lihalohkoja. Jokaisella lihan lohkolla on puolikova pinta, joka paljastaa paksun, kermaisen, voinen sisäosan, jossa on pieniä, kovia siemeniä. Monthong durianilla on mieto tuoksu muihin durianlajikkeisiin verrattuna ja rikas, makea, lämmin ja monimutkainen tuoksu, joka kuvataan vaniljan, karamellin, pippurin ja rikin vivahteiden sekoitukseksi.

Vuodenajat

I durian Monthong on saatavilla Thaimaan kuumana vuodenaikana, ja sadonkorjuuhuippu on huhti-elokuussa.

Ajankohtaisia ​​faktoja

I Monthong durian, kasvitieteellisesti luokiteltu Durio zibethinus, ovat suuri thaimaalainen lajike, joka kuuluu Malvaceae-heimoon. Thaimaa on merkittävä durianin tuottaja ja viejä, ja maassa on yli 234 lajiketta, joista vain muutamia kasvatetaan kaupalliseen käyttöön. Monthong durian muodostaa yli puolet Thaimaan durianin kokonaistuotannosta, ja se on myös eniten viety lajike, koska hedelmiä voidaan säilyttää noin kaksikymmentä päivää ilman pilaantumista. Nimi Monthong tarkoittaa thain kielestä "kultaista tyynyä", joka heijastaa lajikkeen paksua, pehmeää hedelmälihaa, ja sesonkiaikana lajiketta löytyy laajalti katukauppiailta, paikallisilta markkinoilta ja kuorma-autoista, jotka myyvät hedelmiä megafoneilla. . Thaimaalaiset durianit korjataan perinteisesti ennen kuin ne ovat täysin kypsiä. Prosessin uskotaan pidentävän hedelmän säilyvyyttä, ja tämä menetelmä kehittää myös kiinteän mutta pehmeän koostumuksen hedelmän sisälle miedolla, makealla maulla. Nykyään Thaimaan ja Malesian välillä käydään kovaa kilpailua durianin tuotannosta, ja Monthong durian on tunnettu lajike, jota myydään ja viedään Thaimaasta naapurimarkkinoille.

Ravintoarvo

I Monthong durian on erinomainen C-vitamiinin lähde, antioksidantti, joka vahvistaa immuunijärjestelmää, lisää kollageenin tuotantoa ja vähentää tulehdusta. Hedelmät ovat myös hyvä kaliumin lähde tasapainottamaan nestetasoa kehossa, magnesium säätelee verenpainetta, kuitu stimuloi ruoansulatuskanavaa, mangaani auttaa proteiinien sulamisessa ja sisältävät vähemmän fosfori, rauta, kupari ja sinkki.

sovellukset

Monthong duriania voidaan käyttää useissa kypsyysvaiheissa sekä raaka- että kypsennettyihin valmisteisiin, mukaan lukien paistamiseen ja keittämiseen. Nuorena hedelmäliha on paksua, kiinteää rakennetta ja enimmäkseen viipaloidaan ja paistetaan perunalastuina, pilkotaan ja sekoitetaan curryihin tai ohuiksi siivuiksi ja sekoitetaan tuoreisiin salaatteihin. Thaimaassa Monthong durianeja lisätään massaman curryyn lisäämään täyteläisiä umami-makuja, ja joskus niitä valmistetaan myös som tomina, raa'ana, rapeana yrteistä, kalakastikkeesta ja kypsymättömistä hedelmistä valmistettuna lisukesalaattina. Monthong durianin kypsyessä massa syödään enimmäkseen sellaisenaan, pois tieltä, soseutetaan salaatinkastikkeiksi tai sekoitetaan tahnoiksi ja käytetään täytteenä jäätelöissä, hedelmäsämpylissä ja leivonnaisissa. Massa voidaan myös sekoittaa tahmeaan riisiin, kahviin tai keittää siirapin kanssa makeaksi jälkiruoaksi. Monthong durian sopii hyvin trooppisten hedelmien kanssa, mukaan lukien mangosteen, rambutan, käärmehedelmä, mango ja kookos, makuja kuten valkosipuli, salottisipuli, sitruunaruoho ja galangal, suklaa, vanilja ja yrtit, kuten korianteri, kumina, minttu ja curryjauhe. Kokonainen, leikkaamaton Monthong durian säilyy huoneenlämmössä pari päivää, mutta kesto riippuu merkittävästi hedelmän kypsyydestä sadonkorjuuhetkellä. Kun hedelmät ovat kypsiä, ne tulee syödä heti parhaan maun ja koostumuksen saavuttamiseksi. Lihan osia voidaan säilyttää ilmatiiviissä rasiassa 2-5 päivää. Monthong durian voidaan myös pakastaa ja viedä markkinoille ympäri maailmaa.

Etninen

Monthong durian on yksi tärkeimmistä durianin lajikkeista, joita esiteltiin Chanthaburi Fruit Festivalilla Chanthaburin maakunnassa Kaakkois-Thaimaassa. Chanthaburi tunnetaan Thaimaan "trooppisena hedelmäkulhona", ja vuosittainen kymmenen päivän festivaali toukokuussa keskittyy alueella kasvatettuihin paikallisiin viljelykasveihin, mukaan lukien durian. Festivaalin aikana Monthong durianit ovat esillä suurissa pinoissa pöydillä, myydään kokonaisina tai valmiiksi viipaloituina, ja niitä jopa maistetaan ilmaiseksi lyhyen ajan päivästä, jolloin kävijät voivat maistella erilaisia ​​lajikkeita. Durianeja myydään festivaalin aikana myös kypsennettynä, mukaan lukien sipsejä, curryja, karkkeja, juomia ja jälkiruokia. Durianin lisäksi hedelmäfestivaali tunnetaan kansallisesti käsintehdyistä puuhuonekaluistaan, käsintehtyistä tuotteistaan ​​ja muista paikallisista trooppisista hedelmistään, kuten mangosteenista ja käärmehedelmistä. Nämä paikalliset hedelmät yhdistetään durianiin.

Samanlaisia ​​kohteita