Durian Truffleat

Miksi durian pitää siitä? Durian tryffelilastut

nautinto
I Monthon duriang ovat suuria hedelmiä, painavat keskimäärin 3–5 kiloa, ja ne ovat yleensä soikeasta lieriömäiseen, kapenevan muotoon, joskus niissä on epäsäännöllisiä kuoppia, jotka luovat sydämen kaltaisen ulkonäön. Hedelmän pintaa peittävät tiheät, terävät kolmionmuotoiset piikit, ja väri vaihtelee vaaleanvihreästä vaaleanruskeaan kullanruskeaan. Piikkaisen pinnan alla on valkoinen, sienimäinen sisäosa, jossa on useita kammioita, jotka sulkevat sisäänsä lihalohkoja. Jokaisella lihan lohkolla on puolikova pinta, joka paljastaa paksun, kermaisen, voinen sisäosan, jossa on pieniä, kovia siemeniä. Monthong durianilla on mieto tuoksu muihin durianlajikkeisiin verrattuna ja rikas, makea, lämmin ja monimutkainen tuoksu, joka kuvataan vaniljan, karamellin, pippurin ja rikin vivahteiden sekoitukseksi.

Vuodenajat
I durian Monthong on saatavilla Thaimaan kuumana vuodenaikana, ja sadonkorjuuhuippu on huhti-elokuussa.

Ajankohtaisia ​​faktoja
Monthong durian, kasvitieteellisesti luokiteltu Durio zibethinus, on suuri thaimaalainen lajike, joka kuuluu Malvaceae-heimoon. Thaimaa on merkittävä durianin tuottaja ja viejä, ja maassa on yli 234 lajiketta, joista vain muutamia kasvatetaan kaupalliseen käyttöön. Monthong durian muodostaa yli puolet Thaimaan durianin kokonaistuotannosta, ja se on myös eniten viety lajike, koska hedelmiä voidaan säilyttää noin kaksikymmentä päivää ilman pilaantumista. Nimi Monthong tarkoittaa thain kielestä 'kultaista tyynyä', joka heijastaa lajikkeen paksua, pehmeää hedelmälihaa, ja sesonkiaikana lajiketta löytyy laajalti katukauppiailta, paikallisilta markkinoilta ja kuorma-autoilta, jotka myyvät hedelmiä eri kaupunginosissa. megafoneissa. Thaimaalaiset durianit korjataan perinteisesti ennen kuin ne ovat täysin kypsiä. Prosessin uskotaan pidentävän hedelmän säilyvyyttä, ja tämä menetelmä kehittää myös kiinteän mutta pehmeän koostumuksen hedelmän sisälle miedolla, makealla maulla. Nykyään Thaimaan ja Malesian välillä käydään kovaa kilpailua durianin tuotannosta, ja Monthong durian on tunnettu lajike, jota myydään ja viedään Thaimaasta naapurimarkkinoille.

Ravintoarvo
Monthong durians ovat erinomainen C-vitamiinin lähde, antioksidantti, joka vahvistaa immuunijärjestelmää, lisää kollageenin tuotantoa ja vähentää tulehdusta. Hedelmät ovat myös hyvä kaliumin lähde tasapainottamaan nestetasoa kehossa, magnesium säätelee verenpainetta, kuitu stimuloi ruoansulatuskanavaa, mangaani auttaa proteiinien sulamisessa ja sisältävät vähemmän fosforia, rautaa, kuparia ja sinkkiä. .

sovellukset
Monthong duriania voidaan käyttää useissa kypsyysvaiheissa sekä raaka- että kypsennettyihin valmisteisiin, mukaan lukien paistamiseen ja keittämiseen. Nuorena hedelmäliha on paksua, kiinteää rakennetta ja enimmäkseen viipaloidaan ja paistetaan perunalastuina, pilkotaan ja sekoitetaan curryihin tai ohuiksi siivuiksi ja sekoitetaan tuoreisiin salaatteihin. Thaimaassa Monthong durianeja lisätään massaman curryyn lisäämään täyteläisiä umami-makuja, ja joskus niitä valmistetaan myös som tomina, raa'ana, rapeana yrteistä, kalakastikkeesta ja kypsymättömistä hedelmistä valmistettuna lisukesalaattina. Monthong durianin kypsyessä massa syödään enimmäkseen sellaisenaan, pois tieltä, soseutetaan salaatinkastikkeiksi tai sekoitetaan tahnoiksi ja käytetään täytteenä jäätelöissä, hedelmäsämpylissä ja leivonnaisissa. Massa voidaan myös sekoittaa tahmeaan riisiin, kahviin tai keittää siirapin kanssa makeaksi jälkiruoaksi. Monthong durian sopii hyvin trooppisten hedelmien kanssa, mukaan lukien mangosteen, rambutan, käärmehedelmä, mango ja kookos, makuja kuten valkosipuli, salottisipuli, sitruunaruoho ja galangal, suklaa, vanilja ja yrtit, kuten korianteri, kumina, minttu ja curryjauhe. Kokonainen, leikkaamaton Monthong durian säilyy huoneenlämmössä pari päivää, mutta kesto riippuu merkittävästi hedelmän kypsyydestä sadonkorjuuhetkellä. Kun hedelmät ovat kypsiä, ne tulee syödä heti parhaan maun ja koostumuksen saavuttamiseksi. Lihan osia voidaan säilyttää ilmatiiviissä rasiassa 2-5 päivää. Monthong durian voidaan myös pakastaa ja viedä markkinoille ympäri maailmaa.

Etnistä/kulttuurista tietoa
Monthong durians ovat yksi tärkeimmistä lajikkeista durian osallistuu Chanthaburi Fruit Festivaliin Chanthaburin maakunnassa Kaakkois-Thaimaassa. Chanthaburi tunnetaan Thaimaan "trooppisena hedelmäkulhona", ja vuosittainen kymmenen päivän festivaali toukokuussa keskittyy alueella kasvatettuihin paikallisiin viljelykasveihin, mukaan lukien durian. Festivaalin aikana Monthong durianit ovat esillä suurissa pinoissa pöydillä, myydään kokonaisina tai valmiiksi viipaloituina, ja niitä jopa maistetaan ilmaiseksi lyhyen ajan päivästä, jolloin kävijät voivat maistella erilaisia ​​lajikkeita. Durianeja myydään festivaalin aikana myös kypsennettynä, mukaan lukien sipsejä, curryja, karkkeja, juomia ja jälkiruokia. Durianin lisäksi hedelmäfestivaali tunnetaan kansallisesti käsintehdyistä puuhuonekaluistaan, käsintehtyistä tuotteistaan ​​ja muista paikallisista trooppisista hedelmistään, kuten mangosteenista ja käärmehedelmistä. Nämä paikalliset hedelmät yhdistetään durianin kanssa koristelemaan suuria kellukkeita ja veistoksia festivaalin taidenäyttelynä. Yksi festivaalin suosituimmista tapahtumista on pikasyömiskilpailu, jossa osallistujat kilpailevat syödäkseen eniten hedelmää mahdollisimman lyhyessä ajassa ja voittavat rahapalkinnon.Maantiede
Durianien uskotaan olevan kotoisin Sumatran, Malesian niemimaan ja Borneon alueilta, ja ne ovat kasvaneet villinä muinaisista ajoista lähtien. Hedelmät levisivät alkuaikoina kaikkialle Kaakkois-Aasiaan ja istutettiin Thaimaan alueille. Durianin viljely pysyi suhteellisen matalalla Thaimaassa vuosisatojen ajan aina XNUMX-luvun alkuun saakka, jolloin kiinalaisten maahanmuuttajien tulva alkoi kasvattaa duriania kaupalliseen käyttöön. Kiinalaisia ​​maahanmuuttajia ei vaadittu työskentelemään Thaimaan kuninkaan vuosittaisissa projekteissa, kuten thaimaalaisten syntyperäisten asukkaiden oli tehtävä, jolloin maahanmuuttajat pystyivät rakentamaan ja kehittämään suuria durian-tiloja. XNUMX-luvun loppuun mennessä Thaimaassa oli luotu monia uusia durian-lajikkeita laajamittaista kaupallista viljelyä varten. XNUMX-luvun puolivälissä Thaimaan hallitus tarjosi maanviljelijöille maakannustimia, jotta he lähtisivät Bangkokin joen rannoilta syrjäisiin maatalousmaakuntiin, kuten Chanthaburiin, laajentamaan durian-viljelyä, mikä lopulta johti tuotantopaikoille, joita käytetään edelleen tähän päivään asti. Monthong durianin historia on enimmäkseen tuntematon, ja asiantuntijat ovat jäljittäneet lajikkeen Thaimaahan XNUMX-luvun lopulla. Nykyään Monthong-durianit muodostavat suurimman osan Thaimaassa tuotetusta durianista, ja niitä kasvatetaan Rayong, Chumpon ja Chanthaburi. Monthong durianeja viedään myös tuoreena ja pakastettuna kaikkialle maailmaan.

Samanlaisia ​​kohteita